5 razlogov, zakaj kupovati domače

5 razlogov, zakaj kupovati domače

Ekipa Moja kmetijaJanuary 13, 2021

Zakaj sploh kupovati domače - lokalno? Med številnimi razlogi za kupovanje doma pridelane in predelane hrane jih izpostavljamo 5.

1. Hrana je sveža

Hrana je eden od tistih produktov, kjer za razliko od raznih tehnoloških ali modnih branž oddaljenost izvora šteje mnogo bolj večstransko kot zgolj časovno. Hrana, ki je pridelana blizu kupčevega doma, je bolj sveža, saj ni prestala dolgih transportov iz različnih koncev sveta. Svežina pa je pri sadju in zelenjavi pogosto povezana z ohranitvijo značilnih in pomembnih hranilnih snovi.

"Izbor lokalnih pridelkov in izdelkov kupcu omogoča, da je s pridelovalcem oziroma predelovalcem v zaupanja vrednem odnosu."

2. Zaupanja vreden odnos

Izbor lokalnih pridelkov in izdelkov kupcu omogoča, da je s pridelovalcem oziroma predelovalcem v zaupanja vrednem odnosu. To, da vemo, od kod prihaja hrana na našem krožniku, daje našemu odnosu do hrane in prehranjevanja poseben pečat. S tem, ko poznamo izvor naše hrane, se krepi tudi zavest o pomenu odgovornega ravnanja do okolja in živali.

"S tem, ko poznamo izvor naše hrane, se krepi tudi zavest o pomenu odgovornega ravnanja do okolja in živali."

3. Trajnostni pogled

Poleg vprašanja svežine hrane je kupovanje slovenske hrane naša prva izbira tudi iz okoljskih razlogov. Dolgi transporti po nepotrebnem onesnažujejo ozračje, hkrati pa bi zapostavljanje lokalnih kmetov tudi ne delovalo trajnostno v smislu ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja.

4. Povečevanje domače samooskrbe

V kriznih časih, pa tudi sicer, je vprašanje samooskrbe še posebej pomembno. S platformo "Moja kmetija" želimo dodati svoj delež k povečevanju slovenske samooskrbe s temeljnimi prehranskimi produkti.

5. Ohranjanje kulture podeželja

V Moji kmetiji verjamemo, da s kupovanjem lokalne hrane ravnamo družbeno odgovorno tudi v smislu upoštevanja posebej ranljive situacije slovenskega kmeta. Odprti trg Evropske unije namreč še posebej prek vpliva na področje kmetijstva predstavlja poseben izziv za ohranjanje življenjskega sloga in kulture slovenskega podeželja.

V Moji kmetiji razumemo večstranske učinke nakupovanja lokalne in domače hrane, zato že več let vzpostavljamo verigo slovenskih ponudnikov - kmetov, obrtnikov, rokodelcev - ki lahko prek naše trgovine svoje pridelke in izdelke predstavijo slovenskemu potrošniku. 

Naša ponudba je iz vseh zgoraj omenjenih razlogov sestavljena izključno iz produktov iz slovenskih kmetij, domačij in obrtniških delavnic. Vabljeni torej k spletnemu nakupovanju domačih dobrot.

Vaša ekipa Moje kmetije